Biografie

 Voorbeeld biografie + brochure print / digital. (C) Lawrence Kwakye -  Tekst Siert Hoeksema

Biografie is een groot woord. Bio's klinkt realistischer. Het zijn geschreven pitches voor personen. Dat kunnen kunstenaars zijn, maar ook CEO's, medewerkers van een bedrijf of brands en producten. Een pitch is nooit (te) lang en heeft meestal een vooraf bepaalde vorm en stijl. Deze laatste zijn afhankelijk van de functie van de pitch. Bijvoorbeeld als brochuredeel (Bio +), of als uitgesproken pitch. 

"Undeniable talent"

Lawrence Kwakye (1972, Utrecht) maakte zijn eerste schilderij toen hij dertien jaar was en opende daarmee, onbewust, de deur naar zijn artistieke carrière. De befaamde schrijver en illustrator Tomi Ungerer noemde hem in die tijd al een 'undeniable talent' en vergeleek hem met de hoofdpersoon in Albert Camus' roman 'De Vreemdeling'. Want als zoon van een Ghanese vader en Hongaarse moeder, opgegroeid in Nederland, werd hij voortdurend blootgesteld aan verrassingen en veranderingen in het leven en ontwikkelde daarbij automatisch een 'contrastrijke' kijk op de wereld, essentieel voor de magische gelaagdheid in zijn latere werk. Niets is, wat je denkt dat het is.
Na zijn middelbare schooltijd voltooide Lawrence zijn studie 'Mens en Vrije Tijd' aan de Design Academy in Eindhoven, waarbij Lidewij Edelkoort koersbepalend is geweest. Onmiskenbaar erfgoed uit die tijd is de functionele en conceptuele inslag van de vele schilderwerken die hij naast zijn baan als industrieel ontwerper altijd bleef maken. Tot hij in 2010 het roer omgooide, zich als vrij kunstenaar vestigde en zijn artistieke carrière in een stroomversnelling kwam. 
Kwakye's culturele verscheidenheid, zijn gevoel voor esthetiek, zijn technische innovatiedrang én zijn fascinatie voor transitie, of ook wel het proces van verandering, zijn duidelijk terug te zien in zijn huidig werk. Het resultaat is toegankelijk, pakt de kijker meteen, maar verleidt hem daarna tot discussie over wat je nu eigenlijk ziet, wel is wat het is. Harmonie tegenover disharmonie. Het beeldend werk van Kwakye blijft communiceren.